Retailers die de crisis hebben overleefd en die met hun tijd meegaan, hebben één ding gemeen: ze blijven innoveren. Er is geïnvesteerd in:
• “Klant Beleving”, zoals het afbakken van broden in de supermarkt, het vers concept van La Place, zithoeken en leestafels in kledingwinkels en gratis wifi
• “Gemak”, zoals zelf scannen en bezorgdienst tot in de keuken
• “Automatisering”, nieuwere, betere, snellere kassa’s met meer mogelijkheden voor data-analyse
• “Klantenbinding”, betere service, klantenkaarten, spaarsystemen en acties
• En vele andere zaken….
Hoe komen nieuwe technologieën de winkel in?
Veel van deze innovaties hebben te maken met betere systemen in de winkels, betere automatisering, en nieuwe technologieën. Maar waar menig retailer niet bij stil heeft gestaan is, “Hoe komen deze nieuwe technologieën de winkel in”. Navraag leert dat menigeen dan roept via ADSL of VDSL en vanaf dat punt gaat het mis….
Laat ik uitleggen wat ik bedoel. De afgelopen tien jaar is er door de grote telecompartijen voor honderden miljoenen geïnvesteerd in nieuwere, snellere technieken om de internetsnelheid keer op keer te vergroten. Waar we vroeger alleen konden bellen en later faxen over de “koperen telefoonlijntjes”, kunnen we nu snelheden halen van 200 megabit. Om dit beter uit te leggen moeten we terug in de tijd.
Netwerk toen en nu
In 1915 waren er in Nederland 75.000 mensen met een telefoonaansluiting en het telefoonboek (kent u het nog?) bevatte 754 pagina’s. Vervolgens wordt Nederland in rap tempo aangesloten op het telefoonnetwerk. Het netwerk bestond uit koperen kabels in de grond. Dit kwam in een grote stroomversnelling na WOII. Het telefoonnetwerk wat toen is aangelegd, doet nu al vele decennia dienst. De opkomst van het internet in de jaren negentig in Nederland zorgt ervoor dat we massaal overstappen op ISDN. Hierbij wordt tegelijk internet en bellen of faxen mogelijk. In de praktijk gaat dit nog steeds over hetzelfde oude koperen netwerk. Daarna komt de introductie van ADSL, ADSL2, ADSL2+, VDSL, Vectoring en nu zelfs “pair-bonding” en ook dit gaat wederom over het oude en vertrouwde koperen netwerk.
Kortom, de innovaties in het netwerk van de afgelopen tien jaar zijn allemaal via het oude, naoorlogse koperen telefoonnetwerk gegaan. Zaken als iTunes, Skype, surfen, mailen, films downloaden, YouTube, zijn vandaag de dag niet meer weg te denken, maar werden tien jaar geleden niet voor mogelijk gehouden.