De retail mag gerust een innovatieve sector worden genoemd. Neem alleen de snelle opmars van webshops, met in het kielzog daarvan de verschuiving naar aankopen doen via een mobiel apparaat (smartphone en tablet). En de laatste jaren zijn daar andere zaken bijgekomen, zoals de integratie van off- en online outlets, interactieve displays in de winkels (al dan niet in combinatie met Augmented Reality). Uiteindelijk profiteren zowel retailers als consumenten van de slimme toepassing van technologie. Tenzij de ICT niet goed beveiligd is. Want dan zijn de consequenties niet te overzien.
Cybercriminelen slaan toe bij Staples
Welke technologieën er ook worden gebruikt, de cybersecurity is in alle gevallen van levensbelang. Staples, de van origine Amerikaanse verkoper van kantoorartikelen, kan daar over meepraten. Een kleine twee jaar geleden moest het bedrijf met het schaamrood op de kaken bekennen dat er circa 1,16 miljoen creditcard transacties onderschept waren door cybercriminelen. Zij hadden speciale malware (kwaadaardige software) in de slimme kassasystemen van 113 Amerikaanse Staples-winkels weten te krijgen. Die software onderschepte keurig alle details van een transactie en sluisde het door naar de cybercriminelen. De financiële schade die Staples leed door het incident is in miljoenen dollars uit te drukken. Om nog maar te zwijgen van de reputatieschade.
Onderzoek onder topretailers
Een recent Amerikaans onderzoek uitgevoerd door het toonaangevende vakblad Retail Week onder de topretailers in de Verenigde Staten, laat zien dat cybersecurity een actueel probleem is. Maar liefst 72 procent van hen heeft een explosieve groei gezien van het aantal cyberaanvallen op hun bedrijf. De meerderheid daarvan (64 procent) heeft ook in de eigen onderneming te maken gehad met een geslaagde hack uitgevoerd door cybercriminelen. En tegelijkertijd moet 46 procent van de bevraagde retailers bekennen dat op topmanagement-niveau geen kennis aanwezig is over de belangrijkste zaken die een rol spelen bij goede cybersecurity. De implicaties van een hack zijn echter levensgroot. In een gerelateerd onderzoek onder consumenten zegt 72 procent dat zij ‘geen zaken meer zouden doen’ met een retailer die door cybercriminelen is gehackt.
Het ongenoegen van consumenten is niet het enige waar gehackte retailers zich zorgen over moeten maken. De overheid speelt hier ook nog een grote rol. De Nederlandse wetgeving op het gebied van privacy en datalekken stelt gehackte organisaties bijvoorbeeld omvangrijke boetes in het vooruitzicht als zij de cybersecurity niet op orde hadden.
Cybercriminelen de pas afsnijden
Het lijkt een duivels dilemma: retailers vertrouwen meer en meer op technologische innovaties om klantbeleving, omzet en marges op een hoger plan te brengen. Van omnichannel-strategieën, slimme kassa’s, beacons, wifi-tracking, heatmaps, tot Augmented Reality of Virtual Reality. Al die ICT-gerelateerde zaken oefenen echter ook een grote aantrekkingskracht uit op cybercriminelen. Hoe moeten retailers hen de pas afsnijden? Het antwoord ligt bij de basis: de hybride netwerkinfrastructuur (vaste internetverbindingen en wifi) moet ijzersterk beveiligd zijn. Een netwerk dat bovendien foutbestendig is. Want als het netwerk hapert en er bijvoorbeeld geen verbinding met het internet is, zijn tal van technologische innovaties in een klap minder tot volledig onbruikbaar.
Gedegen plan van aanpak
Retailers die een toekomstbestendige en solide netwerkinfrastructuur willen hebben, doen er verstandig aan om eerst met hun IT-leverancier te gaan zitten. Om bijvoorbeeld in kaart te brengen wat de huidige IT-componenten in de winkel zijn en wat er op het verlanglijstje staat. Vervolgens is het verstandig om te inventariseren wat voor technologische randvoorwaarden daaraan verbonden zijn. Met cybersecurity steevast als een belangrijk onderdeel van de plannen. Daarna is het een kwestie van invullen en budgetteren met een gedegen plan van aanpak als gevolg. En ten slotte is het aan de retailer en zijn of haar medewerkers om al die technologische mogelijkheden om te zetten in klinkende munt. Met als geruststellende gedachte dat de beveiliging van de technologische innovaties wel goed zit.
Meer lezen over cybersecurity en retail technologie?
En wilt u ook weten hoe dat in de praktijk werkt? Download dan ons gratis e-book!