– Point of Sale software, het must-have marketingwapen in de strijd om klanttevredenheid
De internetomzet doorbrak in 2016 voor het eerst de magische grens van 20 miljard euro en de verwachting is dat in 2018 de helft van de aankopen via mobiel zal plaatsvinden. Dat betekent werk aan de winkel voor retailers.
Want wie met de trofee naar huis wil, weet hoe belangrijk het is om overal, via elk kanaal, aan de verwachtingen van de klant te voldoen. Een ijzersterke omnichannel strategie is onvermijdelijk om het competitieve retail landschap de baas te blijven. Gelukkig helpt de technologie een handje: Een kassasysteem uitgerust met zogenaamde “Point of Sale (POS) software” is hét marketingwapen voor het creëren van een onderscheidende klantbeleving.
Een must-have voor elke retailer
Dit klinkt veelbelovend, maar wat is het precies? Point of Sale betekent letterlijk de plek van verkoop, maar bevat in werkelijkheid veel meer. Je kunt het zien als een intelligente kassa, die verder gaat dan alleen maar het registreren van transacties.
Voorheen bestond de kassa uit slechts een stuk hardware. Deze stond op één plek en had maar één faciliteit: betalen. Het contrast met de moderne kassa kan bijna niet groter. De software is toegankelijk via meerdere devices en kent een breed scala aan functionaliteiten.
Deze faciliteiten zijn van niet te onderschatten waarde voor de klantbeleving en verdient met recht een belangrijke plek in de retailstrategie.
Hét marketingwapen van de toekomst
De slimme kassa biedt niet alleen waardevolle informatie aan de financiële afdeling van de retailer: het kan ook (nieuwe) inzichten aan de marketeers verschaffen. Met een kassasysteem uitgerust met POS kun je het effect van al je marketingacties bijhouden. Door bijvoorbeeld codes te herkennen die aan acties zijn gekoppeld. Of door extra klantinformatie bij het afrekenen in te voeren, zoals postcodes van huisadressen. Waarmee weer nieuwe, geografisch zeer gerichte, acties kunnen worden gestart.
Maar een Point Of Sale weet ook op andere gebieden real-time af te stemmen op de klantwens.
En ook op het gebied van inkoop en voorraad helpt een dergelijk systeem real-time in te spelen op de klantwens. Aangezien een groot deel van de oriëntatiefase online plaatsvindt, is het belangrijk dat de offline wereld niet teleurstelt. Dat betekent dat het voorraadbeheer op orde moet zijn en producten moeten worden bijbesteld als het onder een vooraf aangegeven voorraadpeil raakt. De laatste generatie kassasoftware is zelfs in staat om de gecombineerde voorraad van offline (winkels) en online (webshops) bij te houden. En om producten ‘over te hevelen’ van de ene outlet naar de andere als er een tekort dreigt.
En dat is slechts het topje van de ijsberg. Als je de kassa koppelt met andere instore systemen, komen er nog meer mogelijkheden binnen handbereik. Denk bijvoorbeeld aan Beacons, waarmee je klanten met een loyaliteitskaart herkent bij binnenkomst en hen met een speciale aanbieding via de smartphone kunt belonen. Klanten hoeven de kaart niet eens te tonen bij het afrekenen, de informatie is immers al opgeslagen in de kassa.
De fysieke kassa verleden tijd?
In feite bestaat de hedendaagse kassa uit slimme software. Dit kan een laptop, tablet of zelfs een smartphone zijn. De fysieke locatie van de kassa wordt niet langer bepaald door een traditionele vorm van winkelinrichting. De verkopers kunnen hierdoor door de winkel lopen, klanten helpen en direct met hen afrekenen als de koop is gesloten. Denk bijvoorbeeld aan de Apple stores, waar dit al succesvol wordt toegepast. De slimme kassa rekent ook af met het oude bonnetje: die wordt naar de smartphone van de klant gestuurd of naar het e-mailaccount van de klant. Zo slaan retailers twee vliegen in één klap: de aankoopdrempel (‘loopt u even mee naar de kassa’) wordt minder én de klantbeleving gaat omhoog (geen wachtrijen bij de kassa meer).
Blijf het retail landschap de baas
Hoewel veel organisaties uit de retail- en horecasector al enkele jaren met succes gebruikmaken van een Point Of Sale systeem, is de verwachting dat deze ontwikkeling eigenlijk nog maar in de kinderschoenen staat. De mogelijkheden op het gebied van finance, marketing en zelfs personeel zijn oneindig. Zelfs de meest veeleisende winkelomgevingen weten groei te realiseren dankzij inzichten van een slim kassasysteem.
Meer weten over slimme technologieën die retail gaan veranderen?
Zet kennis om in kansen en DOWNLOAD HET E-BOOK vandaag nog!
bron: Shoppingtomorrow.nl en Forrester